Papryka w diecie sportowca
- 338 Views
- Redaktor zposiedlisko.edu.pl
- 2 kwietnia 2019
- Posiedlisko radzi i uczy
Papryka należy do tych produktów spożywczych, które powinny zostać włączone do jadłospisu osób, które pragną prowadzić zdrowy tryb życia. Warzywo to należy do jednych z najlepszych źródeł witaminy C należącej do grona przeciwutleniaczy. Witamina C przyczynia się między innymi do spowolnienia procesów starzenia się organizmu i wykazuje korzystne działanie na kondycję skóry. Oprócz witaminy C, papryka jest także źródłem prowitaminy A (beta karotenu) oraz soli mineralnych, szczególnie potasu i wapnia. Regularne spożywanie tego warzywa możliwa obniżenie ciśnienia krwi, a także pomaga chronić organizm przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Zawarte w papryce polifenole pomagają usuwać wolne rodniki, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia się organizmu. W zależności od gatunku, papryka może różnić się zawartością składników odżywczych. Czerwona papryka zawiera dużo witamin określanych jako witaminy młodości i płodności, czyli C, A i E. Papryka czerwona i żółta, mają dużą zawartość witaminy C. A papryki o ostrym smaku, zawierające kapsaicynę są wykorzystywane m.in w maściach do leczenia nerwobólów.

- 13 kwietnia 2022
Prawidłowa pielęgnacja włosów
- 14 marca 2022
Ekologiczne warzywa zawsze pod ręką
- 10 lutego 2022
Pomidory dlaczego warto
- 9 stycznia 2022
Prawidłowa pielęgnacja włosów
Ekologiczne warzywa zawsze pod ręką
Pomidory dlaczego warto
Skuteczna walka z nadwagą
Uważaj na słońce
Odkwaszanie organizmu-
Jak nie dać się zwariować dlaczego warto
Różne formy odpoczynku