Gotowanie z dziennym wyprzedzeniem
- 363 Views
- Redaktor zposiedlisko.edu.pl
- 24 maja 2019
- Posiedlisko radzi i uczy
Wydaje się wielokrotnie, że ugotowanie czegoś w ciągu dnia graniczy z cudem. To jeden z powodów, dla których decydujemy się jeść poza domem, korzystać z fast-foodów i żywności dostarczanej na wynos lub cateringu firmowego. Wszystko to pozostawia jednak spore luki w budżecie domowym – posiłki gotowe są dużo droższe, niż ugotowane samodzielnie z produktów dostępnych w domu. Ale to także spore wyzwanie dla organizmu, gdyż takie pożywienie często jest wysoko przetworzone, a przez to ma w sobie dużo tłuszczu i dodatkowych substancji konserwujących, przy minimalnej zawartości prozdrowotnych składników jak chociażby błonnik czy witaminy i minerały. Skutecznym sposobem na poprawienie tego bilansu żywieniowego jest samodzielne gotowanie posiłków – także do pracy. Umiejętnością przydatną do tego jest planowanie zakupów i racjonalne gotowanie – nie wyrzucanie resztek pokarmów z obiadu czy nawet dnia poprzedniego jest tutaj podstawą. Warto przygotować sobie patenty na gotowanie jednego posiłku na przynajmniej dwa dni. Przykładową kaszę z warzywami czy owocami można spożyć najpierw na kolację, a następnego dnia mieć już pożywny i gotowy posiłek na rano.

- 13 kwietnia 2022
Prawidłowa pielęgnacja włosów
- 14 marca 2022
Ekologiczne warzywa zawsze pod ręką
- 10 lutego 2022
Pomidory dlaczego warto
- 9 stycznia 2022
Prawidłowa pielęgnacja włosów
Ekologiczne warzywa zawsze pod ręką
Pomidory dlaczego warto
Skuteczna walka z nadwagą
Uważaj na słońce
Odkwaszanie organizmu-
Jak nie dać się zwariować dlaczego warto
Różne formy odpoczynku