2 Fasola
- 176 Views
- Redaktor zposiedlisko.edu.pl
- 18 czerwca 2019
- Posiedlisko radzi i uczy
Osoby, które do swojej diety, nie włączyły jeszcze fasoli powinny zrobić to jak najszybciej. Spośród wszystkich płodów ziemi to fasola jest najbardziej wartościowym pożywieniem. Dodatkowo, wyróżnia się ogromną ilość gatunków, które są przystosowane do życia w różnych warunkach klimatycznych, długiego przechowywania, a przede wszystkim fasola zawiera wiele cennych substancji odżywczych. Wszystkie jej odmiany są bogatym źródłem białka roślinnego. Pomiędzy sobą różnią się jednak zawartością pierwiastków mineralnych oraz wartością energetyczną. Świeże ziarna fasoli zawierają witaminy A oraz C, a także w porównaniu do suszonych są znacznie mniej kaloryczne. Fasola jest także bogata w pierwiastki – potas, wapń i fosfor, a porównaniu do grochu nie zawiera w swoim składzie sodu. Niektóre gatunki fasoli posiadają w swoim składzie także żelazo (fasola haricot), kwas foliowy (mung, pinto, z czarnym oczkiem), selen (fasola z czarnym oczkiem) oraz niezwykle potrzeby dla mężczyzn cynk (fasola nerkowa, czerwona i czarna).

- 4 stycznia 2021
Unikaj wszystkich używek
- 9 października 2020
Suplementacja kreatyny sposoby
- 7 sierpnia 2020
Czym jest bmr ?
- 24 czerwca 2020
Unikaj wszystkich używek
Suplementacja kreatyny sposoby
Czym jest bmr ?
Najlepsze ćwiczenia na płaski brzuch
Triceps skuteczne ćwiczenia
Jak przeanalizować własną kondycję ?
Dla kogo ocet jabłkowy ?
Co to jest Ayurveda ?