W trosce o zdrowie swoje i rodziny nie ma półśrodków ani złych rozwiązań – niemal każda decyzja podparta racjonalnością prowadzi do celu. Racjonalne nie jest jednak z pewnością rzucanie się na nowe, modne w prasie kolorowej diety, których głównym celem jest nieracjonalne odżywianie i głodzenie się. Człowiek potrzebuje pełnowartościowego jedzenia dostarczanego w odpowiednich odstępach czasu. W pięciu posiłkach, między którymi następuje odpowiednia przerwa – z jadłospisem w dużej mierze opartej na naturalnych produktach jak pełne ziarna, nabiał czy warzywa i owoce morza. Czerwone mięso czy drób oczywiście także mogą i powinny znajdować się w urozmaiconej diecie współczesnego człowieka, ale w zdecydowanie mniejszym stopniu, niż jest to dzisiaj popularne. Kluczem jest także wystrzeganie się żywności wysoko przetworzonej oraz składników niewiadomego pochodzenia – jajo kurze może pochodzić z wielu różnych rodzajów i gatunków hodowli, gdzie jedno wcale nie musi odpowiadać drugiemu ani pod względem wartości odżywczej, wyglądu, ani smaku.


Rola witaminy A w diecie sportowca.
Suplementy wspierające zdrowie kości – jakie wybrać?
Jakie są różnice między odżywkami WPC, WPI i WPH?
Jak wybrać najlepsze białko roślinne dla siebie?
Czy suplementy przedtreningowe są bezpieczne?
Suplementacja argininą – jak działa na organizm sportowca?