![](https://www.zposiedlisko.edu.pl/wp-content/uploads/2019/08/194.jpg)
Oprócz wielu cennych witamin i składników mineralnych w zielonym jęczmieniu zawarta jest bardzo duża ilość rozpuszczalnych frakcji błonnika pokarmowego. Odgrywa on w organizmie bardzo ważne funkcje. Przyczynia się między innymi do wzrostu tempa metabolizmu tłuszczów, a także sprzyja obniżeniu poziomu stężenia cholesterolu we krwi. Dodatkowo, zielony jęczmień zawiera w swoim składzie frakcje błonnika nierozpuszczalnego, który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego. Zielony jęczmień jest także z powodzeniem wykorzystywany w prewencji oraz leczeniu cukrzycy, a także chorób serca, nadciśnienia tętniczego. Jest również wykorzystywany w przypadku osób u których występuje hipercholesterolemia, bezsenność, a także otyłość oraz nadwaga. Przyjmowanie preparatów z młodego jęczmienia poleca się osobom pragnącym schudnąć ze względu na występowanie w nich bardzo dużych ilości błonnika, a także witamin i składników mineralnych korzystnie oddziałujących na proces redukcji tkanki tłuszczowej.
![](https://www.zposiedlisko.edu.pl/wp-content/uploads/2019/08/23-1.jpg)