Szparagi w diecie sportowca
- 155 Views
- Redaktor zposiedlisko.edu.pl
- 22 lutego 2019
- Posiedlisko radzi i uczy
Szparagi to warzywa, które stanowią nieocenione źródło cennych witamin i składników mineralnych. Dodatkowo są dietetyczne, 100 gram szparag zawiera tylko 18 kcal, i mogą być spożywane przez osoby będące na diecie. Pomimo tak niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości wody (stanowi około 95% masy szparag), są one bogate w witaminy i sole mineralne. Szparagi zawierają dużą ilość kwasu foliowego. Jest on niezbędnym składnikiem diety kobiet planujących zajść w ciążę. Kwas foliowy odgrywa istotną rolę w prawidłowym rozwoju płodu. Dodatkowo jest odpowiedzialny za spowolnienie procesów starzenia, wspomaga regenerację uszkodzonych komórek, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia. Szparagi zawierają również witaminy C, E, oraz prowitaminę A, dzięki czemu sprzyjają poprawie kondycji włosów, skóry i paznokci. Są także źródłem glutationu. Jest to związek, który wzmacnia układ immunologiczny organizmu, wspomaga wątrobę podczas procesu oczyszczania organizmu z toksyn, a także zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych oraz hamuje rozwój choroby Alzheimera.

- 4 stycznia 2021
Unikaj wszystkich używek
- 9 października 2020
Suplementacja kreatyny sposoby
- 7 sierpnia 2020
Czym jest bmr ?
- 24 czerwca 2020
Unikaj wszystkich używek
Suplementacja kreatyny sposoby
Czym jest bmr ?
Najlepsze ćwiczenia na płaski brzuch
Triceps skuteczne ćwiczenia
Jak przeanalizować własną kondycję ?
Dla kogo ocet jabłkowy ?
Co to jest Ayurveda ?