Pomarańcze są owocami zawierającymi dużą ilość beta karotenu, witaminy C oraz wody. Witamina C należy do grona cenionych antyoksydantów, a jej rolą jest unieszkodliwianie agresywnych form tlenu, które powstają m.in. na skutek stresów, palenia papierosów, nadużywania alkoholu, a także zbyt małej ilości snu. Już zjedzenie jednej pomarańczy dziennie pozwala na pokrycie dziennego zapotrzebowania organizmu na tą witaminę. Z kolei woda, która znajduje się w pomarańczach pozwala na wypłukiwanie toksyn z organizmu. Dodatkowo, w pomarańczach znajdujemy duże ilości witamin z grupy B, wśród których szczególną rolę odgrywa kwas foliowy. Jest on szczególnie ważny dla kobiet planujących ciążę, ponieważ odgrywa istotną rolę w prawidłowym rozwoju płodu. Zawarty w pomarańczach potas pozwala na regulację ciśnienia krwi, a także prawidłową pracę serca. Pomarańcze zawierają w swoim składzie także substancje, które odpowiadają za blokadę pierwszej fazy powstawania komórek nowotworowych, a także są bogate w związki organiczne wykazujące działanie przeciwbakteryjne.


Rola witaminy A w diecie sportowca.
Suplementy wspierające zdrowie kości – jakie wybrać?
Jakie są różnice między odżywkami WPC, WPI i WPH?
Jak wybrać najlepsze białko roślinne dla siebie?
Czy suplementy przedtreningowe są bezpieczne?
Suplementacja argininą – jak działa na organizm sportowca?