Pieczenie własnego chleba
- 335 Views
- Redaktor zposiedlisko.edu.pl
- 28 lipca 2019
- Posiedlisko radzi i uczy
W idealnych warunkach człowiek ma dzisiaj możliwość samodzielnego robienia niemal wszystkich przetworów i produktów żywieniowych, które tak masowo sprzedaje się w sklepach. Chleb jest klasycznym przykładem tego, jak przy minimalnym nakładzie finansowym i czasu można uzyskać odnawialny zakwas całkowicie naturalny i następnie piec z niego kolejne chleby. Mąka nie jest tak dużym kosztem, nawet jeśli mamy na myśli orkiszową lub żytnią czy gryczaną. Eksperymentowanie z mieszanymi zakwasami oraz mąkami to także doskonały sposób na nadanie wypiekom zupełnie nowej faktury, zapachu i koloru. Do domowego chleba warto dodawać takie przyprawy jak czarnuszka, pestki słonecznika czy jakiekolwiek inne ziarna, według uznania. Aby stworzyć dobry zakwas, który jest podstawą każdego domowego chleba, wystarczy do słoika wsypać dwie łyżki mąki i zalać odrobiną ciepłej wody. Po wymieszaniu odstawia się go w ciepłe i zacienione miejsce – pamiętając o ponownym dosypywaniu mąki i wody co dobę. Najlepszy zakwas to taki kilkumiesięczny, ale już po tygodnia od startu hodowli można upiec swój pierwszy chleb.

- 13 kwietnia 2022
Prawidłowa pielęgnacja włosów
- 14 marca 2022
Ekologiczne warzywa zawsze pod ręką
- 10 lutego 2022
Pomidory dlaczego warto
- 9 stycznia 2022
Prawidłowa pielęgnacja włosów
Ekologiczne warzywa zawsze pod ręką
Pomidory dlaczego warto
Skuteczna walka z nadwagą
Uważaj na słońce
Odkwaszanie organizmu-
Jak nie dać się zwariować dlaczego warto
Różne formy odpoczynku