Ograniczanie przetworzonej żywności
- 341 Views
- Redaktor zposiedlisko.edu.pl
- 17 czerwca 2019
- Posiedlisko radzi i uczy
Zdrowe żywienie często i niesłusznie mylone jest z dietą, a dieta polegająca na ograniczaniu spożywanych pokarmów także niejednokrotnie mylona jest z racjonalnym żywieniem. Aby dieta faktycznie spełniała wszystkie swoje założenia, musi być mocno zakorzeniona w świadomości i przyzwyczajeniach człowieka. Doraźne stosowanie pewnych substancji lub okazjonalne pomijanie szkodliwych produktów, nigdy nie przyniesie skutku oczekiwanego – w przeciwieństwie do diety, która jest świadomym wyborem na całe życie. W tym drugim wypadku ludzie na diecie mają wiedzę i umiejętności omijania tych produktów czy metod gotowania, które nie robią z substancjami odżywczymi nic dobrego. Klasycznym przykładem zmiany mentalności jest wprowadzenie do swojego menu gotowania na parze w miejsce smażenia. Używanie warzyw w formie podstawowej zamiast wysoko przetworzonych produktów spożywczych, to także klucz do odniesienia dietetycznego i zdrowotnego sukcesu. Wystrzeganie się żywności przemysłowo produkowanej jest może uciążliwe i kosztowne, ale na pewno kluczowe dla zachowania zdrowia.

- 13 kwietnia 2022
Prawidłowa pielęgnacja włosów
- 14 marca 2022
Ekologiczne warzywa zawsze pod ręką
- 10 lutego 2022
Pomidory dlaczego warto
- 9 stycznia 2022
Prawidłowa pielęgnacja włosów
Ekologiczne warzywa zawsze pod ręką
Pomidory dlaczego warto
Skuteczna walka z nadwagą
Uważaj na słońce
Odkwaszanie organizmu-
Jak nie dać się zwariować dlaczego warto
Różne formy odpoczynku