Młoda kapusta dlaczego warto
- 219 Views
- Redaktor zposiedlisko.edu.pl
- 28 maja 2019
- Posiedlisko radzi i uczy
Młoda kapusta ma smak i wygląd na który czekamy z niecierpliwością przez cały rok. Jej struktura zmienia się od sierpnia. Późniejsze odmiany kapusty cechują się bardziej zwartymi główkami, z tego powodu trzeba je gotować przez znacznie dłuższy czas, a także dodawać większą ilość przypraw. Najlepszą odmianą jest biała kapusta Amger, która posiada bardzo kruche liście, krótki głąb, a w jej składzie występują bardzo duże ilości cukrów. Czerwona kapusta charakteryzuje się tym, że posiada wszystkie właściwości lecznicze białej kapusty, a przy tym ma znacznie lżejszą konstrukcję. Aromat czerwonej kapusty jest bardziej przyjemny i z tego powodu jest często stosowana jak dodatek do zup. Czerwona kapusta kolor zawdzięcza zawartości antocyjanów. Związki te są najsilniejszymi przeciwutleniaczami. Dodatkowo, czerwona kapusta zawiera bardzo dużą ilość tiaminy. W 100 gramach jest jej aż 77 mcg, tymczasem w białej kapuście około 57 mcg. Z kolei kapusta pekińska zawiera duże ilości błonnika pokarmowego i pozbawiona jest zawartości cholesterolu. Cechą wyróżniającą ją od kapusty białej jest barak nieprzyjemnego zapachu.

- 24 lutego 2021
Ryż największe plusy
- 4 stycznia 2021
Unikaj wszystkich używek
- 9 października 2020
Suplementacja kreatyny sposoby
- 7 sierpnia 2020
Ryż największe plusy
Unikaj wszystkich używek
Suplementacja kreatyny sposoby
Czym jest bmr ?
Najlepsze ćwiczenia na płaski brzuch
Triceps skuteczne ćwiczenia
Jak przeanalizować własną kondycję ?
Dla kogo ocet jabłkowy ?