kasza manna dlaczego warto
- 183 Views
- Redaktor zposiedlisko.edu.pl
- 10 lutego 2019
- Posiedlisko radzi i uczy
Kasza manna jest kaszą pochodzącą z najdrobniejszych, zmielonych ziaren pszenicy; w swoim składzie zawiera niewielkie ilości błonnika pokarmowego, witamin (w tym witaminy z grupy B, witaminę PP oraz kwas foliowy) i minerałów (potas, magnez i żelazo). Spośród innych kasz, zwraca uwagę, dzięki dużej zawartości jodu. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że jest lekkostrawna, a także zawiera duże ilości skrobi. Powinny ją spożywać osoby cierpiące na choroby pęcherzyka żółciowego, dróg żółciowych, a także ci, u których występują choroby wątroby i trzustki oraz stany zapalne układu pokarmowego. Dodatkowo, jest zalecana w przypadku chorób przebiegających z gorączką, schorzeniach nerek oraz dróg moczowych. Najsmaczniejsza jest przyrządzona na gęsto. Stosuje się ją do przyrządzania zup mlecznych, kremów i budyni. Jej zaletą jest fakt, że bardzo szybko zaspokaja głód. Można ją przyrządzać zarówno na sycące śniadanie, jak i lekkostrawną kolację. Doskonale nadaje się także do przyrządzenia zdrowego deseru, np w połączeniu z truskawkami.

- 24 lutego 2021
Ryż największe plusy
- 4 stycznia 2021
Unikaj wszystkich używek
- 9 października 2020
Suplementacja kreatyny sposoby
- 7 sierpnia 2020
Ryż największe plusy
Unikaj wszystkich używek
Suplementacja kreatyny sposoby
Czym jest bmr ?
Najlepsze ćwiczenia na płaski brzuch
Triceps skuteczne ćwiczenia
Jak przeanalizować własną kondycję ?
Dla kogo ocet jabłkowy ?