Karotenoidy największe plusy
- 345 Views
- Redaktor zposiedlisko.edu.pl
- 19 stycznia 2019
- Posiedlisko radzi i uczy
Barwniki zawarte w warzywach i owocach takich jak marchewka, papryka, dynia, morele oraz brzoskwinie należą do grupy przeciwutleniaczy, a ich działanie polega na ochronie komórek organizmu przed działaniem wolnych rodników, nadtlenków oraz innych szkodliwych związków. Dzięki temu chronią nasz organizm przed rozwojem chorób nowotworowych oraz wielu chorób cywilizacyjnych, w tym miażdżycy. Zawarte w warzywach i owocach barwniki odpowiedzialne za ich żółtą barwę należą do karotenoidów. Jest to bardzo złożona grupa związków, w której możemy wyróżnić m.in. beta-karoten (czyli prowitaminę A), luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Beta karoten w organizmie człowieka zostaje przekształcany w witaminę A, która odrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jest także ważna dla utrzymania prawidłowego stanu skóry, a przede wszystkim jest niezbędna dla procesów prawidłowego widzenia. Witamina A jest wymagana w procesie tworzenia się rodopsyny, czyli barwnika światłoczułego obecnego w pręcikach siatkówki oka. Rodopsyna odpowiada za widzenie po zmroku i przy słabym oświetleniu.

- 13 kwietnia 2022
Prawidłowa pielęgnacja włosów
- 14 marca 2022
Ekologiczne warzywa zawsze pod ręką
- 10 lutego 2022
Pomidory dlaczego warto
- 9 stycznia 2022
Prawidłowa pielęgnacja włosów
Ekologiczne warzywa zawsze pod ręką
Pomidory dlaczego warto
Skuteczna walka z nadwagą
Uważaj na słońce
Odkwaszanie organizmu-
Jak nie dać się zwariować dlaczego warto
Różne formy odpoczynku