Jajka dlaczego warto
- 467 Views
- Redaktor zposiedlisko.edu.pl
- 3 czerwca 2019
- Posiedlisko radzi i uczy
Najpopularniejsze w Polsce jajka to jaja kurze. Składają się one w głównej mierze z takich składników jak: woda – stanowiąca około 75% całego jajka, białka – 13%, tłuszcze (w tym 4% to istotne dla zdrowia kwasy tłuszczowe nienasycone) oraz węglowodany. Dodatkowo, w jajku znajdują się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E, K a także witaminy B2 oraz B1 Najważniejszym składnikiem istotnym dla zdrowia i wykazującym najważniejsze właściwości odżywcze jest białko zawarte w jajkach. Białko jaj należy do grupy białek pełnowartościowych, dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania aminokwasów, w tym także aminokwasy egzogenne (organizm nie jest w stanie sam ich syntetyzować). Jedząc jajka, dostarczamy naszemu organizmowi również takich składników mineralnych jak wapń, żelazo, fosfor oraz potas. Są one istotne dla prawidłowego funkcjonowania narządów wewnętrznych, a także kości i stawów. Żółtko jaja zawiera z kolei lecytynę chroniącą przed powstawaniem płytki miażdżycowej oraz luteinę korzystnie wpływającą na wzrok.

- 13 kwietnia 2022
Prawidłowa pielęgnacja włosów
- 14 marca 2022
Ekologiczne warzywa zawsze pod ręką
- 10 lutego 2022
Pomidory dlaczego warto
- 9 stycznia 2022
Prawidłowa pielęgnacja włosów
Ekologiczne warzywa zawsze pod ręką
Pomidory dlaczego warto
Skuteczna walka z nadwagą
Uważaj na słońce
Odkwaszanie organizmu-
Jak nie dać się zwariować dlaczego warto
Różne formy odpoczynku