Jabłka to owoce, które wykazują szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Herbatka wykonana ze skórek tych owoców stanowi doskonały środek, który można z powodzeniem wykorzystywać do płukania jamy ustnej oraz gardła. Działa on dezynfekująco, a także przyczynia się do likwidowania stanów zapalnych. Cenny i wartościowy jest także domowy ocet jabłkowy, który regularnie spożywany w połączeniu z miodem oraz przegotowaną wodą, pozwala uzupełnić potas w organizmie, a także poprawia procesy trawienne oraz wykazuje właściwości dezynfekcyjne. Jednak nie jest on zalecany osobom cierpiącym na chorobę wrzodową. Jabłka wpływają korzystnie także na przyswajanie wapnia przez organizm, a tym samym przyczyniają się do wzmocnienia zębów, włosów oraz paznokci. Warto także pamiętać, że jabłka chociaż same mają kwaskowaty smak, przyczyniają się do odkwaszenia organizmu. Z kolei gryzienie twardych jabłek korzystnie wpływa na dziąsła. Należy jednak unikać jedzenia tych owoców bezpośrednio po szczotkowaniu zębów, gdyż zawarty w jabłkach cukier sprzyja rozwojowi próchnicy


Rola witaminy A w diecie sportowca.
Suplementy wspierające zdrowie kości – jakie wybrać?
Jakie są różnice między odżywkami WPC, WPI i WPH?
Jak wybrać najlepsze białko roślinne dla siebie?
Czy suplementy przedtreningowe są bezpieczne?
Suplementacja argininą – jak działa na organizm sportowca?