Jedną z najbardziej pożądanych umiejętności w gotowaniu i planowaniu rodzinnego budżetu jest wykorzystywanie wszystkich składników na wiele sposobów. Klasycznym przykładem takiego rozsądnego korzystania z produktów, jest wykorzystywanie resztek z mięsa. Bardzo często szkielet ryby czy głowy od krewetek trafiają natychmiast po odkrojeniu do śmietnika. To samo czeka sporą część warzyw, zwłaszcza korzeniowych. Umiejętne połączenie tych części ze sobą w jednym garnku lub na patelni, razem z odrobiną soli i przypraw oraz oliwy, daje okazję do stworzenia wybornego i esencjonalnego sosu. Wiele rodzin marnujących takie możliwości na co dzień wydaje następnie pieniądze na sosy w formie popularnych gotowców, które zalewa się tylko wodą i nie mają nic wspólnego z pysznym sosem zrobionym bezpośrednio na składnikach z patelni. Przykładowe resztki brokułów z niedojedzonym makaronem z poprzedniego posiłu nie wymagają wielkiej wprawy, aby po drobnych zabiegach nadawać się do idealnej zapiekanki. Ponowne przygotowanie pożywienia, które w innej formie trafiłoby do śmieci, to dowód na głębokie zrozumienie filozofii zdrowego i harmonijnego życia.


Rola witaminy A w diecie sportowca.
Suplementy wspierające zdrowie kości – jakie wybrać?
Jakie są różnice między odżywkami WPC, WPI i WPH?
Jak wybrać najlepsze białko roślinne dla siebie?
Czy suplementy przedtreningowe są bezpieczne?
Suplementacja argininą – jak działa na organizm sportowca?