Bana to owoc, który może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Takie działanie jest możliwe dzięki zawartości pektyn, czyli jednej z odmian błonnika pokarmowego. Naukowcy z Indii wykryli, że włókna pochodzące z niedojrzałych bananów podawane szczurom, które równocześnie były karmione porcjami cholesterolu, przeciwdziałały wzrostowi stężenia cholesterolu we krwi zwierząt. Banany mogą także zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów nerek, co potwierdzają badania wykonane u pacjentów jedzących banany. Owoce te warto jeść także ze względu na ich bardzo cenne właściwości odżywcze. Banany zawierają naprawdę bardzo dużą zawartość składników cennych dla organizmu człowieka. Są bogate w błonnik pokarmowy, a także składniki mineralne. Do najważniejszych zaliczane są magnez, fosfor oraz wapń. Przede wszystkim jednak banany są bogate w potas, którego zawartość pozwala uplasować się owocom na jednej z czołowych pozycji jeśli chodzi o roślinne źródła potasu. Wśród witamin, można wyróżnić w bananach przede wszystkim dużą zawartość witamin A, C, E, K i witamin z grupy B.


Rola witaminy A w diecie sportowca.
Suplementy wspierające zdrowie kości – jakie wybrać?
Jakie są różnice między odżywkami WPC, WPI i WPH?
Jak wybrać najlepsze białko roślinne dla siebie?
Czy suplementy przedtreningowe są bezpieczne?
Suplementacja argininą – jak działa na organizm sportowca?