 
                Cieszący się rosnącą popularnością na rynku naturalnych suplementów diety, zielony jęczmień może być z powodzeniem wykorzystywany w prewencji oraz leczeniu takich schorzeń jak cukrzyca, choroby serca, nadciśnienie tętnicze, hipercholesterolemia, bezsenność, nadwaga czy otyłość. Preparaty z młodego jęczmienia są szczególnie polecane osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy ze względu na wysoką zawartość cennego błonnika pokarmowego, a także dzięki zawartości witamin i składników mineralnych. Zawarte w zielonym jęczmieniu rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego przyczyniają się do zwiększenia uczucia sytości, a także opóźniają opróżnienie żołądka. Z kolei zawarty w zielonym jęczmieniu błonnik nierozpuszczalny wpływa pobudzająco na perystaltykę jelit. Dzięki temu zapobiega zaparciom, które bardzo często towarzyszą osobom będących w trakcie kuracji odchudzających. Badania naukowe potwierdziły, że spożywanie wyciągów z młodego jęczmienia powoduje zmniejszenie masy ciała o około 8%, w porównaniu do osób niespożywających wyciągu.


 Jakie są różnice między odżywkami WPC, WPI i WPH?
                                    Jakie są różnice między odżywkami WPC, WPI i WPH?                                 Jak wybrać najlepsze białko roślinne dla siebie?
                                    Jak wybrać najlepsze białko roślinne dla siebie?                                 Czy suplementy przedtreningowe są bezpieczne?
                                    Czy suplementy przedtreningowe są bezpieczne?                                 Suplementacja argininą – jak działa na organizm sportowca?
                                    Suplementacja argininą – jak działa na organizm sportowca?                                 Jakie suplementy diety pomagają utrzymać zdrowe ciśnienie krwi?
                                    Jakie suplementy diety pomagają utrzymać zdrowe ciśnienie krwi?                                 Czym są antyoksydanty i dlaczego są ważne dla sportowców?
                                    Czym są antyoksydanty i dlaczego są ważne dla sportowców?