Jabłka największe plusy
- 345 Views
- Redaktor zposiedlisko.edu.pl
- 27 lutego 2019
- Posiedlisko radzi i uczy
Nie sposób nie doceniać korzystnych właściwości, jakie na organizm człowieka wywierają jabłka. Pomimo tego że w smaku są kwaskowate, wykazują właściwości odkwaszające. Jest to związane przede wszystkim z bardzo wysoką zawartością soli mineralnych o odczynie zasadowym. Dodatkowo, owoce te są cennym źródłem potasu, który wraz z innymi elektrolitami bierze udział w regulacji gospodarki wodnej organizmu, a także przyczynia się do zwiększenia napięcia mięśni. Jabłka zawierają także żelazo, które pomaga zapobiegać anemii. Osoby, które jedzą jabłka surowe nie poddane gotowaniu czy pieczeniu, pomagają wzmacniać serce. Jabłka oddziałują korzystnie także na układ nerwowy i mięśniowy, a także poprawiają pracę wątroby. Dzięki temu, że wykazują działanie moczopędne, zapobiegają lub pomagają zmniejszyć obrzęki nóg. W medycynie ludowej owoce te były wykorzystywane do leczenia bólów stawowych. Gotowane jabłka z kolei są wykorzystywane do leczenia biegunek u dzieci, a także w leczeniu niestrawności oraz choroby wrzodowej u osób dorosłych.

- 13 kwietnia 2022
Prawidłowa pielęgnacja włosów
- 14 marca 2022
Ekologiczne warzywa zawsze pod ręką
- 10 lutego 2022
Pomidory dlaczego warto
- 9 stycznia 2022
Prawidłowa pielęgnacja włosów
Ekologiczne warzywa zawsze pod ręką
Pomidory dlaczego warto
Skuteczna walka z nadwagą
Uważaj na słońce
Odkwaszanie organizmu-
Jak nie dać się zwariować dlaczego warto
Różne formy odpoczynku