Jabłka największe plusy
- 166 Views
- Redaktor zposiedlisko.edu.pl
- 27 lutego 2019
- Posiedlisko radzi i uczy
Nie sposób nie doceniać korzystnych właściwości, jakie na organizm człowieka wywierają jabłka. Pomimo tego że w smaku są kwaskowate, wykazują właściwości odkwaszające. Jest to związane przede wszystkim z bardzo wysoką zawartością soli mineralnych o odczynie zasadowym. Dodatkowo, owoce te są cennym źródłem potasu, który wraz z innymi elektrolitami bierze udział w regulacji gospodarki wodnej organizmu, a także przyczynia się do zwiększenia napięcia mięśni. Jabłka zawierają także żelazo, które pomaga zapobiegać anemii. Osoby, które jedzą jabłka surowe nie poddane gotowaniu czy pieczeniu, pomagają wzmacniać serce. Jabłka oddziałują korzystnie także na układ nerwowy i mięśniowy, a także poprawiają pracę wątroby. Dzięki temu, że wykazują działanie moczopędne, zapobiegają lub pomagają zmniejszyć obrzęki nóg. W medycynie ludowej owoce te były wykorzystywane do leczenia bólów stawowych. Gotowane jabłka z kolei są wykorzystywane do leczenia biegunek u dzieci, a także w leczeniu niestrawności oraz choroby wrzodowej u osób dorosłych.

- 4 stycznia 2021
Unikaj wszystkich używek
- 9 października 2020
Suplementacja kreatyny sposoby
- 7 sierpnia 2020
Czym jest bmr ?
- 24 czerwca 2020
Unikaj wszystkich używek
Suplementacja kreatyny sposoby
Czym jest bmr ?
Najlepsze ćwiczenia na płaski brzuch
Triceps skuteczne ćwiczenia
Jak przeanalizować własną kondycję ?
Dla kogo ocet jabłkowy ?
Co to jest Ayurveda ?