Pomidory największe plusy
- 314 Views
- Redaktor zposiedlisko.edu.pl
- 10 sierpnia 2019
- Posiedlisko radzi i uczy
Pomidory powinny być spożywane przede wszystkim ze względu na zawartość likopenu, substancji, dzięki której warzywa uzyskują charakterystyczną czerwoną barwę. Likopen należy do grupy przeciwutleniaczy, w organizmie człowieka działa hamująca na szkodliwe procesy, których sprawcami są wolne rodniki. Dzięki temu chroni przed powstawaniem i rozwojem chorób nowotworowych. Szczególnie istotną rolę odgrywa w procesie obrony przed rozwojem raka piersi u kobiet oraz raka prostaty u mężczyzn. Ponad to likopen zapobiega rozwojowi chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym. Najwięcej likopenu znajduje się w przetworach, nie zaś w surowych owocach. Dodatkową zaletą pomidorów jest duża zawartość błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, gdzie usprawnia procesy trawienne. Dzięki zawartości błonnika oraz niskiej kaloryczności, pomidory mogą być spożywane przez osoby będące na diecie oraz dbające o linię. Warzywa te to także cenne źródło potasu będącego makroelementem odpowiedzialnym m.in. za pracę mięśni.

- 13 kwietnia 2022
Prawidłowa pielęgnacja włosów
- 14 marca 2022
Ekologiczne warzywa zawsze pod ręką
- 10 lutego 2022
Pomidory dlaczego warto
- 9 stycznia 2022
Prawidłowa pielęgnacja włosów
Ekologiczne warzywa zawsze pod ręką
Pomidory dlaczego warto
Skuteczna walka z nadwagą
Uważaj na słońce
Odkwaszanie organizmu-
Jak nie dać się zwariować dlaczego warto
Różne formy odpoczynku