Coraz więcej mówi się w szeroko dostępnych mediach o szkodliwości soli, którą przecież stosujemy w naszych kuchniach przy przygotowywaniu wszystkich posiłków. Sól przede wszystkim podnosi ciśnienie tętnicze krwi, poza tym wpływa na magazynowanie wody w organizmie. Jemy znacznie za dużo soli i tym samym skazujemy się na różne opłakane skutki zdrowotne.
Dietetycy polecają, aby sól w posiłkach zastępować przede wszystkim świeżymi ziołami. Dodają one potrawom smaku oraz aromatu i sprawiają, że zwykła sól nie jest już potrzebna. W sklepach można spotkać mnóstwo suszonych mieszanek ziół, które skutecznie zastępują sól i nadają słony aromat. Nie jest to łatwe na samym początku, ale organizm szybko przyzwyczaja się do nowej palety smaków i zapomina o soli. Dużo osób początkowo sceptycznych, przestaje z czasem nawet solić ziemniaki do obiadu, czy kasze. Wystarczy odrobina samokontroli i można łatwo zapomnieć o pokusie dosolenia potrawy, z uwagi na swoje zdrowie.


Rola witaminy A w diecie sportowca.
Suplementy wspierające zdrowie kości – jakie wybrać?
Jakie są różnice między odżywkami WPC, WPI i WPH?
Jak wybrać najlepsze białko roślinne dla siebie?
Czy suplementy przedtreningowe są bezpieczne?
Suplementacja argininą – jak działa na organizm sportowca?