Wątroba pełni wiele bardzo różnorodnych funkcji, jest organem, który sam się regeneruje. Nasza wątroba lubi, kiedy jemy 5 niewielkich posiłków dziennie. Lubi także, kiedy pomiędzy poszczególnymi posiłkami zachowujemy 3 godzinny odstęp. 5 posiłków dziennie z 3 godzinną przerwą zapewnia właściwą pracę pęcherzyka żółciowego i odpowiednią ilość kwasów żółciowych, które przetwarzają cholesterol. Na regenerację wątroby korzystnie wpływa zawarte w potrawach białko. Powinno ono pochodzić z chudego mięsa, mleka i napojów mlecznych. Najlepiej wątrobie służy mleko i napoje mleczne, które zawierają 2 % tłuszczu. Wątroba lubi także lekko czerstwe ciemne pieczywo, razowe makarony i kasze. W oczyszczaniu organizmu z toksyn wspomagają wątrobę warzywa i owoce. Zwróćmy uwagę, aby w dużej mierze były to warzywa dostarczające witamin z grupy B, które wspierają przemianę materii, a więc ułatwiają pracę wątrobie. Unikajmy ostrych przypraw, wybierajmy te, które wspomagają proces trawienia pokarmów: tymianek, majeranek, miętę.


Rola witaminy A w diecie sportowca.
Suplementy wspierające zdrowie kości – jakie wybrać?
Jakie są różnice między odżywkami WPC, WPI i WPH?
Jak wybrać najlepsze białko roślinne dla siebie?
Czy suplementy przedtreningowe są bezpieczne?
Suplementacja argininą – jak działa na organizm sportowca?