To, czy zachorujemy na raka w dużej mierze zależy od nas samych. Osoby, które piją alkohol i palą papierosy narażają się w bardzo wysokim stopniu na raka jamy ustnej, płuc, gardła i przełyku. U osób tych wzrasta także ryzyko zachorowania na inne rodzaje raka. Wśród osób zagrożonych rakiem znajdują się również osoby otyłe. Należy stosować zdrową dietę, która nie będzie powodowała wzrostu wagi (wykluczamy z diety cukier zastępując go zdrowymi zamiennikami: cukrem brzozowym lub stewią) i dbać o aktywność fizyczną. Chcąc uchronić się przed rakiem powinniśmy unikać jedzenia egzotycznych owoców i warzyw. Warzywa i owoce sprowadzane z bardzo dalekich krajów pokryte są szkodliwymi substancjami konserwującymi. Zamiast nich wybierajmy owoce i warzywa rodzime. Wiele z nich działa antyrakowo: jarmuż, szpinak, brokuły, pomidory. Ryzyko chorób nowotworowych jest większe u osób, które śpią poniżej zalecanych 7-8 godzin na dobę. Trzeba więc zapewnić sobie odpowiednią liczbę snu na dobę. Dbajmy o dietę zawierającą tłuszcze pochodzenia roślinnego.


Jakie są różnice między odżywkami WPC, WPI i WPH?
Jak wybrać najlepsze białko roślinne dla siebie?
Czy suplementy przedtreningowe są bezpieczne?
Suplementacja argininą – jak działa na organizm sportowca?
Jakie suplementy diety pomagają utrzymać zdrowe ciśnienie krwi?
Czym są antyoksydanty i dlaczego są ważne dla sportowców?