Karczochy należą do grupy warzywa niskokalorycznych. Są cennym składnikiem diet odchudzających, ponieważ 100 gramów karczochów to tylko 47 kcal. Dodatkowo, warzywa te charakteryzują się bardzo niską zawartością tłuszczów oraz dużą ilością błonnika pokarmowego. Jednak nie tylko z powodu niskiej kaloryczności powinny się znaleźć w naszym jadłospisie. Okazuje się bowiem, że karczochy zwierają wiele cennych dla zdrowia składników, w tym cynarynę oraz inulinę. Te dwie substancje poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego, a także przyczyniają się do stymulacji procesów metabolicznych w organizmie. I właśnie z tego powodów powinny zostać uwzględnione jako składnik diety odchudzającej. Warto docenić je także ze względu na ich pozostałe właściwości. Okazuje się, że już w starożytności karczochy były cenione ze względu na ich zbawienne działanie. Starożytni mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego, wykorzystywali je w dolegliwościach związanych z układem trawiennym, m.in. w zaburzeniach takich jak niestrawność, problemy z wątrobą oraz nerkami.


Jakie są różnice między odżywkami WPC, WPI i WPH?
Jak wybrać najlepsze białko roślinne dla siebie?
Czy suplementy przedtreningowe są bezpieczne?
Suplementacja argininą – jak działa na organizm sportowca?
Jakie suplementy diety pomagają utrzymać zdrowe ciśnienie krwi?
Czym są antyoksydanty i dlaczego są ważne dla sportowców?