Awokado jest owocem, którym możemy śmiało zastąpić masło i wykorzystać go do smarowania pieczywa. Dzięki temu pieczywo będzie tam samo smaczne, a przy tym o wiele zdrowsze. W porównaniu do masła awokado zawiera składniki, które chronią serce i przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. W średniej wielkości owocu ważącym około 270 g, znajduje się aż 41 g tłuszczów, co w porównaniu do innych owoców daje naprawdę dobry wynik (średnio owoce zawierają w swoim składzie około 0,5 grama tłuszczów). Tłuszcz zawarty w awokado jest cennym dla zdrowia kwasem oleinowym. Posiada on zdolność do obniżania poziomu cholesterolu we krwi, a dodatkowo przeciwdziała powstawaniu nowotworów piersi oraz prostaty. Awokado zawiera znikomą ilość cukrów, jednak ze względu na dużą zawartość tłuszczu jest najbardziej kalorycznym ze znanych owoców. W 100 gramach awokado jest aż 160 kcal, co oznacza, że w przeciętnym owocu jest średnio aż 430 kcal, gdzie uważany za wysoko kaloryczny banan ma tylko 90 kcal w 100 gramach.


Jakie są różnice między odżywkami WPC, WPI i WPH?
Jak wybrać najlepsze białko roślinne dla siebie?
Czy suplementy przedtreningowe są bezpieczne?
Suplementacja argininą – jak działa na organizm sportowca?
Jakie suplementy diety pomagają utrzymać zdrowe ciśnienie krwi?
Czym są antyoksydanty i dlaczego są ważne dla sportowców?