Wątroba zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ten bardzo ważny dla nas organ nie lubi produktów, które zawierają duże ilości tłuszczy nasyconych. Dieta złożona w dużej mierze z takich produktów powoduje, że zwiększa się produkcja żółci, a wątroba musi więcej pracować. Dlatego należy ograniczyć jedzenie tłustych mięs, smalcu, tłustych wędlin. Niewielkie ilości chudych wędlin czy odrobina masła na pewno wątrobie nie zaszkodzą. Miąższ wątroby jest w stanie się regenerować, potrzebuje jednak do tego białka. Dziennie organizm powinien dostać około 90 g białka. Przeważającą częścią powinny być białko zawarte w chudym nabiale. Na talerzach mogą znaleźć się ryby, odtłuszczone mięso, rośliny strączkowe. Naszej wątrobie sprzyja aktywności fizyczna. Trafiające do organizmu toksyny usuniemy także podczas wysiłku fizycznego, który związany jest z wydalaniem dużej ilości potu. Im więcej toksycznych substancji zostanie usuniętych wraz z potem, tym mniej pracy czeka wątrobę. Wątroba będzie nam wdzięczna, jeśli posiłki będziemy jeść co 3 godziny.


Rola witaminy A w diecie sportowca.
Suplementy wspierające zdrowie kości – jakie wybrać?
Jakie są różnice między odżywkami WPC, WPI i WPH?
Jak wybrać najlepsze białko roślinne dla siebie?
Czy suplementy przedtreningowe są bezpieczne?
Suplementacja argininą – jak działa na organizm sportowca?